Wildplukken in je eigen tuin

Als beginnende tuinierster leer ik elke dag weer wat bij. De afgelopen week heb ik bijvoorbeeld weer heel wat bijgeleerd over wildplukken. Dit betekent dat je blaadjes en bloemen plukt van planten die veel mensen als onkruid beschouwen. Meestal trek je er dan op uit, op zoek naar geschikte planten. Maar ook je eigen tuin kan als saladebar fungeren.

Vrouwenmantel (Alchemilla vulgaris)

Neem Vrouwenmantel bijvoorbeeld. Niet direct onkruid, maar meer een plant met sierwaarde. Dit plantje heb ik vorig jaar in de tuin gezet en ook bij ons vorige huis had dit plantje een plekje in de tuin. Als kind vond ik het zelfs al bijzonder hoe de dauwdruppels op de prachtig gevormde bladeren bleven hangen. Net kleine pareltjes aan de randen en in het midden een mooie grote. Inmiddels weet ik dat het niet alleen dauwdruppels zijn, maar dat ook de plant zelf druppels vocht loslaat. Dat je deze plant ook kan eten was nieuw voor mij. De jonge blaadjes kun je bijvoorbeeld in een salade verwerken.

 

Zevenblad

Ook deze plant is in zowat elke tuin te vinden. Het is een enorme woekeraar en bijna niet weg te krijgen. Als je een klein stukje van de wortel laat zitten, groeit de plant gewoon weer opnieuw uit. Maar ook deze plant is eetbaar! Vooral de heel jonge blaadjes kun je goed door een salade mengen. Deze blaadjes zijn nog fris lichtgroen van kleur en nog wat opgekruld. Ik heb verschillende dingen uitgeprobeerd, waaronder ook een pesto van zevenblad, pijnboompitten, knoflook en parmezaanse kaas. Na een lichte aarzeling van mijn gezin, is het toch schoon opgekomen.

Madeliefje

Wie kent ze niet: madeliefjes. Mensen die graag een mooi, groen gazon willen verfoeien dit bloempje. Wij worden er vrolijk van. Mijn dochters vinden het zo leuk om de bloempjes te plukken. Jammer genoeg verwelken ze snel als ze eenmaal zijn geplukt. Ook dit bloemetje is deze week voor het eerst op mijn bord terecht gekomen.

Hondsdraf

Deze lage bodembedekker heeft ook mooie, halfronde blaadjes en een vierkant steeltje. Op dit moment bloeit hij met paarse bloemetjes. De blaadjes smaken een beetje naar munt. Je kan de (jonge) blaadjes door een salade doen of ze drogen om thee van te zetten. Het schijnt dat hondsdraf vaak in de buurt van brandnetels te vinden is. In onze tuin klopt dat in ieder geval!

Bekende kruiden

Bij ons in de tuin staan ook een aantal bekende vaste kruiden. Bijvoorbeeld bieslook, tijm, rozemarijn en peterselie. Deze meng ik ook vaak door een salade of ik maak er een kruidenroomkaas van. Heerlijk!

Wildplukken in eigen tuin

Er is dus heel wat mogelijk met wat er al in je tuin is te vinden. Inmiddels heb ik nog heel wat extra soorten gezaaid en geplant, waaronder viooltjes, zonnehoed, kruidvenkel, bloedzuring en smalle weegbree. Deze zijn nog niet groot genoeg om te plukken. De opbrengst is dus nog niet heel groot. Met een aanvulling van wat extra ingrediënten zoals komkommer kun je toch al een lekkere salade maken, die bijna helemaal uit eigen tuin komt!

salade met komkommer, vrouwenmantel, zevenblad en verschillende soorten bekende kruiden

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *