Over mij

Jullie willen graag een tuin waarin de natuur centraal staat. Veel ruimte voor groen, vogels en insecten. Jullie willen genieten van de tuin, zonder dat wekelijks uren nodig hebt om alles bij te houden. Het liefst willen jullie ook nog sla, kruiden en misschien zelfs andere groenten en fruit kunnen oogsten bij de achterdeur. Dit lijkt onmogelijk, maar zou te doen moeten zijn. Hoe dan? Dat vroeg ik mij dus ook af.

Ik ben Susan en samen met mijn man en drie kinderen woon ik in een dorpje in Twente. Twee jaar geleden zijn we in ons huis komen wonen. De eerste zomer heb ik op een zonnige plek in de zwaar verwaarloosde tuin drie m2 moestuintjes aangelegd. Puur om te proberen of het wat voor ons was.

De kinderen en hun vriendjes hebben meegeholpen met het planten van verschillende soorten groente en bloemen. We hebben heerlijke sla, bietjes, peultjes, worteltjes en goudsbloemen (echt!) gegeten en genoten van het groeien en verzorgen van de plantjes.

Hoe leuk is het om een meisje tegen haar zeer verbaasde moeder te horen zeggen dat ze sla zo lekker vindt!?

Het zelf kweken van groenten is zo goed bevallen, nu wil ik (of willen we) meer. Maar al dat extra werk? Nee bedankt! Als moeder van drie kinderen heb ik genoeg andere dingen te doen. Hoe heerlijk ik het ook vind om in de tuin bezig te zijn. Er moet ook tijd overblijven voor mijn gezin, lezen, hardlopen, mountainbiken, tekenen, recepten uitproberen, het huishouden en niet te vergeten: lekker genieten van de tuin.

Ook mijn droomtuin is een stukje natuur dicht bij huis. Een tuin waarin ook plaats is voor de vogels, insecten en eekhoorns. Een eetbare tuin, een tuin waarin je kan rondlopen over verschillende paadjes en waar je her en der wat kan plukken om op te eten. Een tuin die zichzelf in stand houdt, zonder dat ik al te veel hoef te doen. Een soort bostuin, maar dan anders. Hiernaast moet er ook nog wat ruimte zijn voor eenjarige groenten. Er gaat niets boven worteltjes, bietjes en sla uit eigen tuin! En oh ja, ik zou ook nog graag bloemen kunnen plukken om binnen op de vaas te zetten. En dan moet het er ook nog mooi en gezellig uitzien. Maar weer: dit lijkt onmogelijk toch?

Ik heb geen achtergrond in tuinen, biologie etc. Wel heb ik dit altijd heel leuk gevonden en wist ik als kind al veel planten bij naam. Maar om nu te zeggen dat ik verstand heb van planten, natuur en tuinaanleg, nou nee. Wat doe ik als ik ergens niets of weinig vanaf weet: dan ga ik op zoek naar informatie in boeken, tijdschriften en op internet. Al lezende en zoekende naar voorbeelden van wilde, natuurlijke tuinen kwam ik het begrip permacultuur tegen. En ik werd erdoor gegrepen. Hopelijk worden jullie net zo enthousiast als ik! Na twee jaar snoeien, oude struiken en klimop verwijderen kan ik dan eindelijk beginnen met het inrichten van mijn droomtuin.

Met deze blog wil ik jullie meenemen in dit avontuur. Jullie kunnen (gaan) lezen wat permacultuur is, hoe ik dit in onze tuin ga toepassen, welke planten ik gebruik en of het inderdaad zo gaat als dat ik in gedachten heb. Verder hoop ik nog wat leuke DIY-tips te kunnen gaan geven en ideeën voor het aankleden van de tuin. Als het even lukt wil ik ook nog wat leuke recepten gaan plaatsen.  Jullie worden vanaf het begin meegenomen in mijn proces, welke ongetwijfeld met successen en mislukkingen gepaard zal gaan. Jullie kunnen hier misschien antwoord vinden op vragen waar jullie tegenaan lopen bij het aanleggen van jullie eigen droomtuin. Of mij helpen als ik vastloop…

We gaan plaats maken voor de natuur!

Wil je niets missen? Neem dan even de tijd om je in te schrijven voor mijn nieuwsbrief.