Zelf maken: verhoogd bed

Aan de slag!

De afgelopen weken is er hard gewerkt in de tuin. We hebben een aantal veel te hoge en grote bomen weggehaald. De takken en stammen heb ik gebruikt om de takkenwal om de tuin aan te vullen. De vogels maken er dankbaar gebruik van. Ik zie nu zelfs een aantal soorten die ik nog niet eerder in de tuin gezien heb.

Ook ben ik begonnen aan iets heel belangrijks. Het eerste verhoogde bed waar groenten geplant gaan worden. Mijn jongste dochter stond te springen om weer plantjes te gaan zaaien, helaas moest ze nog wachten tot ‘haar’ moestuin een nieuwe plek zou krijgen. Uiteindelijk is haar moestuin van 90×90 cm een verhoogd bed geworden van 300×80 cm. Deze maten kwamen beter uit met de materialen die ik nog had liggen en graag wilde hergebruiken. Wat ook handig is: mijn dochtertje kan nu overal zonder moeite bij.

Waarom een verhoogd bed?

Een verhoogd bed is om een aantal redenen handig. In de eerste plaats ziet het er mooi uit. Verder wordt het mulchmateriaal dat je gebruikt netjes bij de planten gehouden in plaats van dat het op het pad terecht komt. Tenslotte warmt de grond in het voorjaar sneller op, wat betekent dat je eerder aan de slag kunt.

Hoe?

Om het bed te maken kun je natuurlijk naar de winkel gaan om daar nieuwe planken of stenen te kopen. Ik heb ervoor gekozen om de materialen die nog in onze tuin voorhanden zijn te gebruiken. Bij mij zijn dat vooral heel veel grijze klinkers. Ook heb ik nog een stapeltje gele stenen liggen. Ik heb ervoor gekozen om de gele klinkers als eerste laag neer te leggen en daarbovenop de grijze klinkers. Met behulp van een waterpas heb ik de grond zo waterpas mogelijk gemaakt. Dit is op veel plekken goed gelukt, op ander iets minder. Het is nog best lastig om de hoeken mooi recht te krijgen. Wat het trucje daarvoor is weet ik jammer genoeg niet. Maar ach, straks zie je daar toch niets meer van door alle planten die erover heen gaan groeien.

Ik heb de bak opgevuld met de Makkelijke Moestuin Mix die uit de kleine moestuin kwam. Daarover een laag compost. Aangezien er weer flinke vorst is voorspeld heb ik alles afgedekt met een laag hooi. Hopelijk voorkomt dit dat de grond bevriest en dat mijn dochter snel kan gaan zaaien.

Net voor het weekend had ik haar stukje dus klaar. Ze heeft grootse plannen. Er moet mais komen, maar ook tomaten, goudsbloemen en worteltjes. En verder natuurlijk nog wat lekkere radijsjes en sla. Het is de bedoeling om komende week de eerste zaadjes in de grond te doen. Als het weer maar meewerkt!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *