4 dingen die ik de volgende keer anders doe

Vakantie

De afgelopen weken hebben vooral in het teken gestaan van vakantie en de tuin. De weinige vrije momentjes heb ik voornamelijk doorgebracht in de tuin. Of met het aanleggen van de verhoogde bedden, of met het neerzetten van nieuwe planten of juist lekker in de schaduw op een luie stoel.

Ik ben redelijk opgesloten, maar ben nog niet zo ver als ik gehoopt had. De natuur heeft zich van zijn beste kant laten zien. Ongelooflijk hoe alles gegroeid is. Elke ochtend loop ik met een kopje koffie in de hand een rondje door de tuin en verbaas ik mij erover hoe hard alles gaat. Veel gaat dus goed, maar er zijn ook een paar dingen die ik de volgende keer anders zou doen. Ik heb vier tips voor jullie op een rijtje gezet.

Uit de moestuin

De moestuin van mijn dochter doet het goed. De eerste radijsjes, rucola en peultjes zijn geoogst. We hebben er inmiddels ook mais, palmkool, bietjes, komkommer en tomaat bij ingezet. Nu hopen dat deze net zo hard en goed gaan groeien als de andere groenten.

Er zijn nu ook vier andere bedden klaar. Hier gaat nog niet alles zoals het moet. Om te beginnen met het gedeelte met de vaste kruiden. Ik heb hier een aantal verschillende kruiden gezaaid. De zaadjes heb ik zo zorgvuldig mogelijk over een stukje gestrooid. Daar heb ik keurig bordjes bijgezet met wat waar is gezaaid. Toch gaat het mis: ik weet nu niet meer wat wel een plantje is dat ik er wil hebben en wat niet! Dus onthouden voor de volgende keer

Zaai in nette rijtjes, dan weet je wat onkruid is en wat niet!

wat is nu oregano, tijm of salie en wat is onkruid?

Alles is nu nog vreselijk kaal. Heel veel onbedekte aarde, omdat ik dus niet weet waar de zaadjes liggen en waar niet.

De Japanse wijnbes heeft bruine bladeren gekregen. Ik heb hem wat extra compost gegeven en een scheut water met brandnetelgier. Hopelijk komt hij er weer bovenop.

De courgetteplanten heb ik ook naar buiten verplaatst. Nadat ze keurig zijn afgehard heb ik ze in de volle grond gezet. Eerst een groot gat gemaakt met flink wat compost erin. Maar helaas: Wel mooie bloemen in de planten, maar ze groeien nauwelijks en krijgen gele bladeren. Ik hoop dat het bijtrekt. Voor de zekerheid zaai ik alvast nieuwe.

Gelukkig doet de saladebak het wel goed. Al had ik daar wel wat meer mogen zaaien. Daar ben ik iets te voorzichtig geweest. Dus:

Als je een saladebak wil maken, wees dan niet te zuinig met zaadjes

Uit de bostuin

In onze tuin staan twee kleine appelboompjes. Ze zijn in de loop der jaren helemaal scheef gegroeid, maar dat vinden wij eigenlijk wel leuk. Tot vorig jaar zomer groeide er onder de appelbomen alleen maar klimop. Wel een goede bedekking voor de bodem, maar ook een walhalla voor muizen. De klimop heb ik allemaal weggehaald en daardoor kwam er plek voor nieuwe planten. Dit stukje moet de eetbare bostuin worden. Hier moeten veelal eetbare, vaste planten komen die houden van halfschaduw. Uiteindelijk moet dit stukje, behalve oogsten, weinig werk meer opleveren.

Voor mijn gevoel heb ik er al heel wat planten neergezet en gezaaid. Alleen is de moeilijkheid dat ik moeilijk in kan schatten hoeveel ruimte ik voor elke plant moet ‘reserveren’. de volwassen grootte is vaak wel te vinden, maar ja: hoe lang doet een plant erover om zover te komen? De plantjes zijn nu nog zo klein! Wat doe je in de tussentijd met de nu nog lege ruimte erom heen? Ik heb dus wat dingen neergezet, met een laagje mulch erom heen. Het lijkt alleen nog wel kaal. En een paar planten stonden niet op de goede plek en heb ik weer verplaatst.

Zo heb ik bijvoorbeeld een honingbes geplant, twee eeuwig moes struikjes neergezet en stond er al een kleine blauwe bes. De blauwe bes wordt niet veel groter dan hij nu is, dus dat is makkelijk. De honingbes en eeuwig moes zijn nieuw, en dus nog relatief klein. Later bedacht ik dat ik voor nu de lege ruimten nog prima kan opvullen met eenjarigen en dan volgend jaar misschien weer kan aanvullen met vaste planten. Dus heb ik er wat nieuwzeelandse spinazie, oostindisch kers, snijbiet en goudsbloemen omheen gezaaid. Hopelijk vult dit alles een beetje op en hebben de struikjes voldoende ruimte om te groeien.

Heb geduld. Vul de vaste planten steeds verder aan, tot dan kun je lege ruimten opvullen met eenjarigen.

Maar ook hier weer een en ander lukraak gezaaid. Dus ik weet niet meer zo goed wat en waar ik wat heb gedaan. Op sommige plekken is het een beetje dubbelop en andere plekken zijn nog kaal. Dus

Zaai plantjes eerst voor in kleine potjes en zet ze dan meteen op de goede plek, dan is het duidelijk waar je al wat hebt neergezet.

Alles op een rij

De vier dingen die ik volgende keer anders ga doen:

  1. Zaai in de moestuin in nette rijen of vakken
  2. Zaai in een saladebak niet te zuinig
  3. Heb geduld, vul vaste planten in eerste instantie aan met eenjarigen
  4. Zaai plantjes voor, dan kun je deze op nog kale plekken neerzetten

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *